Kultahippuammunnat KP-V:n juhlaa
29.4.2019 23:20 Uutiset / Ilma-aseet

KP-V:n juniorit rohmusivat palkintoja KH-finaaleista Salossa

Tänä vuonna Salossa järjestettiin 26. kerran Ampumaurheiluliiton vuoden suurin lasten ja nuorten tapahtuma. Kultahippufinaaleihin osallistui noin 300 nuorta urheiluampujaa, jotka edustivat 44 seuraa. Kultahipputoiminnaksi kutsutaan ampumaurheilun alle 14-vuotiaiden seuratoimintaa. Kaustisen Pohjan-Veikoista kultahippufinaaleihin osallistui 13 nuoren iskukykyinen joukko. Kuntoa oli hiottu ja kilpailukokemusta haettu koko pitkän talvikauden vain tätä suurta tapahtumaa varten. Kaikessa tekemisessä ja puheissa yhteisharjoitusten aikana, jossain vaiheessa, on aina mainittu tämä finaaliviikonloppu eli odotukset ovat olleet korkealla jo hyvissä ajoin ennen kisaviikonloppua. Matkan varrelle mahtui monia hyviä kisoja ja onnistumisia, mutta myös lajiin kuuluvia katkeria pettymyksiä, niukkoja tappioita ja tiukkoja kamppailuja voitoista niin seuran sisällä kuin naapuriseurojen edustajienkin välillä. Se, jos mikä on kasvattanut ja kasvattaa näistä nuorista mestariampujia pikku hiljaa, pala palalta ja osuma osumalta. Kisaviikonlopun lähestyessä, näkyi myös yhteishengen huomattava tiivistyminen, kaikkia jännitti vanhemmista, ohjaajista ja valmentajista puhumattakaan ja olipahan osa saanut tartutettua tämän jännityksen perhepiirin ulkopuolellekkin, isovanhempiin ja kaveripiireihin.

Nella, Joose ja Frans Kilpailut aloitettiin lauantai-aamuna 10 -vuotiaiden sarjalla. Ensimmäisessä erässä ampui Lauri Järvelä. Laurin tulos 78+66=144 oli varmaan hieman alakanttiin, mitä valmentaja suojatiltaan odotti. Pienimuotoista kisajännitystä näkyi otteissa. Toiseen erään saatiin sitten 3 ampujaa. Nella Tastula (vas) aloitti oman "hippukisaputkensa" myöskin kohtuullisen jännityksen omaavalla kädellä, mutta loppusarja oli jo hienoa katseltavaa. Nellan sarjat olivat 49+68=117. Joose Puumala (2.vas) pysyi rauhallisena, eikä antanut ohjaajan hermostuttaa itseään,tulos 80+82=162 toi tällä kertaa sijan 13. Kaustislaisista parhaiten tässä sarjassa ampui Frans Järvelä (oik). Alkujännityksestä päästyään Frans veti toiseen sarjaan kovan tuloksen 91 ja ensimmäisen ollessa 75 saatiin yhteistulokseksi 166 jolla saavutettiin 11. sija 27 kilpailijan joukossa.

Maximus NikulaLauantain toinen ikäsarja ammuttiin 8-vuotiaiden ikäluokassa. Tästä alkoi sitten se sade, mitä ei lähtiessä varmasti aivan osattu odottaa, vaikka siitä unelmoitiinkin. Maximus Nikula otti sen mitä hän täältä tuli hakemaan, puhelintelineen tulevalle puhelimelle, ei kun mitalin, ammuttuaan parhaan sarjan ikäluokassaan. Tätä ikäluokkaa ei varsinaisesti laiteta paremmuusjärjestykseen, mutta salaa kun katselee tuloksia sillä silmällä näkee Maximuksen ottaneen Suomen mestaruuden yhden pisteen erolla seuraavaan!! Maximuksen sarjat olivat tasaiset 95+93=188. Hienosti poika hoiti kisajännityksen, tai liekö sitä ollutkaan... Ensi vuonna sarja kovenee, mutta niin kovaa tulosta on Max tänä vuonna tehnyt, että ensi vuodesta on odotettavissa pelkkää hyvää, mikäli peruskuntokausi vain osuu kohdalleen ja uintikelit suosii...

12-vuotiaiden sarjassa oli odotettavissa tasainen näytelmä. Tässä ikäluokassa oli seurastamme peräti 5 ampujaa ja mitaliodotukset olivat korkealla. Ensimmäisessä erässä ampui suosikkeihin lukeutuva Aaro Peltoniemi. Alun hieman hermostuneisuuden jälkeen, Aaro ampui hienon yhteistuloksen 88+94=182 ollen tämän erän selvä ykkönen, jättäen taakseen Veiskonluoman toiselta puolelta tulleen Lilli Lapin kahdella pisteellä. Tässä samaisessa erässä oli mukana myöskin Minka-Maria Puumala (80+86=166) sekä Sara Äijö (80+84=164). Tytöt suorituivat tehtävästään hienosti tullen kokonaistuloksissa sijoille 11. ja 12. kolmenkymmenen ampujan joukossa! Katsomossa kisaa jännittivät ja omaa vuoroaan odottivat vielä Peetu Puumala ja Sofia Äijö. Huoltajien ohjeistuksesta huolimatta, nämä ampujat eivät malttaneet olla

seuraamatta kisakumppanien edesottamuksia. Sitten oli vuorossa VT12 sarjan toinen ampumaerä. Peetu aloitti sarjan tasolleen kovalla tuloksella 92, Sofian taasen hieman jännittäessä jääden tulokseen 84. Toiseen sarjaan lähdettiin toisessa leirissä vapautuneissa tunnelmissa ja toisessa taas yrittäen saada hyvän olon tunteen pois mielestä. Tässä vaiheessa oli Peetulla kuitenkin ikävä tehtävä - mikäli mielisi taistella voitosta, johtaisi se myöskin seurakaverin pudottamiseen toiselle sijalle. Kolmen laukauksen ollessa jäljellä, ykköstilaan olisi vaadittu 30 pistettä. "Kotiyleisön" ja huoltajan mielestä Aaro oli lähellä voittoa ja Peetu taistelisi hopeasta Lillin kanssa, Peetu oli kuitenkin päättänyt toisin. Hän tiesi tarkalleen tilanteen, Aarolla 1 napakymppi ja hänellä 4 napakymppiä eli tasatuloksella olisi voitto hänen ulottuvissa, ja kuinkas siinä sitten kävikään kolme viimeistä laukausta olivat 10,10 ja 10.

Täten kaikkien yllätykseksi Peetu nousi ykköseksi ja Aaro varmisti seuralle kaksoisvoiton !! Mitalikamppailun taustalla Sofia teki tasaista ja rauhallista työtä ja hyvän sarjan vielä loppuun, 87 pistettä, joka nosti hänet yhteistuloksissa seitsemännelle sijalle. Nämä ensikertalaiset Äijön sisarukset KH-finaaleissa tulevat varmasti antamaan pojille kovan vastuksen ensi vuoden Hippukisoissa Kankaanpäässä. Minka-Maria taasen jää tähän sarjaan vielä ensi vuodeksi, joten kovan harjoittelukauden jälkeen on ensi vuonna odotettavissa näiltä kaikilta jälleen metallista kilinää kotiin tuotavaksi! Tästä kaksoisvoittajien haastattelu.

Lauantai-illan päätteeksi oli vuorossa 14-vuotiaiden sarja. Osanottajia oli 34, joista 3 tuli meidän ilma-ase seurasta. Heti kisan alussa Nea Tastula laittoi sarjatulivaihteen päälle ja nakutti tasaiseen tahtiin osumia taululle. Nean sarjat 83+88+88=259 riitti tällä kertaa sijalle 15. Paljon rauhallisemmin aloittivat pönterin lahja KP-V:lle Ia Nikula sekä viimeistä henkilökohtaista KH-finaalia ampunut Julia Teirikangas. Molemmat aloittivat kisan tasaisesti Ian nakuttaessa 93 ja Julian 91 pistettä. Toiseen 10 laukauksen sarjaan Julialle tuli lievä "notkahdus" Ian taasen jatkaen tasaista tulostasoa pisteiden ollessa 85 ja 90. Viimeiseen sarjaan lähdettäessä, suurin osa kilpakumppaneista oli jo suorituksensa tehneet, mutta nämä meidän nuoret neidot eivät ajan kulusta piitanneet.

Ia taisteli hienosti sivuosumia ja valtavaa painetta vastaan ja sai säilytettyä ammuntarytminsä. Tämän ansioista tuloksena näistä kisoista oli upeasti 3. sija KokMasin ampujan Otso-Aadolf Ahokankaan jälkeen, joka muuten ampui viimeiseen sarjaan täydet 100 pistettä pudottaen ennakkosuosikki Pilvi Pirttimäen kakkoseksi. Julian kohdalla tilanne oli hieman toinen. Vaikean kisoihin valmistautumisjakson kanssa kamppailut nuori, nautti joka hetkestä, ja aiheutti yleisössä ylimääräisiä sydämentykytyksiä rauhallisella ampumatahdillaan, mutta tiesi tarkalleen mitä teki, aika riitti ampumasuoritukseen ja siitä palkintona 7. sija !! Ei tullut turha reissu tästäkään ja lisää oli vielä odotettavissa !!

Sunnuntaina olivat sitten vuorossa joukkuekilpailut.

Joukkuekisoissa ampujia on 3 kpl/joukkue. Kukin ampuja ampuu 5 laukausta ns. kaatuviin tauluihin (vrt ampumahiihto), jotka nykyään kaatuvat "sähköisesti". Jotta musta täplä muuttuu valkoiseksi, on ampujan osuttava halkaisijaltaan 24 mm kokoiseen täplään, rahaan verrattuna 50 sentin kolikkoon

10-vuotiaat aloittivat kisansa jo klo 9.00 aamulla. Karsintakierroksen jälkeen seuran nimi komeili kolmannella sijalla ja tämä tarkoitti Keiteleen ampumaseuran tulemista vastaan ensimmäisellä pudotuskierroksella. Hyvin oli unihiekat aamulla pesty, kun kaikkien yllätykseksi KP-V meni hienosti jatkoon osumin 6-3. Tämä tulos takasi tälle junioriporukalle jo paikan podiumilla eli kolmen parhaan joukossa! Pronssimitalit oli siis ainakin saavutettu. Luulen, että kovinkaan moni ei tätä osannut suoralta kädeltä odottaa, lapsia lukkunottamatta, mutta tämä on niin arvaamaton laji, joukkuekisa ja 10-vuotiaat, niin mikä tahansa on mahdollista !! Seuraava vastus olikin sitten paljon suuremmasta ampumaseurasta eli Kauhavalta tulevat Kauhavan ampujat. Hyvin meidänkin ampujat osuivat, mutta Kauhava meni tästä kamppailusta niukasti jatkoon tuloksi 5-4. Näistä nuorista on kasvamassa hieno tuki vanhemmille ampujille ja vielä kun saisivat itselleen tukea nuoremmasta ikäluokasta tai vaikka samanikäisistä niin avot, tulevaisuus oisi taattu !! Joukkueessa ampuivat Nella Tastula, Lauri Järvelä ja Frans Järvelä

Järvelän serkukset, Lauri ja Frans, ampuvat valmentajan ja vaarinsa Seppo Järvelän alaisuudessa

Vanhemmat juniorit kannustavat nuorempia!!


VT14 sarjassa KP-V:n tytöt pitivät poikia pilkkanaan alkukarsinnassa. Osumia tuli sarjaan kaikkiaan 10, joten voitiin turvallisin mielin lähteä pudotusotteluihin. Ensimmäisenä vastaan tuli Pams, joka oli saanut 2 lätkää alas sijoituskierroksella. He antoivatkin tiukan vastuksen tytöillemme, mutta Ian varma pudotus lopussa takasi meille 8-8 tasatuloksellakin varman pronssin ja paikan semifinaaliin. Tässä meitä vastaan asettui AsAs. Tässäkin sarjassa mentiin tasaisin merkein ja vasta viimeiset laukaukset toivat voiton joukkueellemme lukemin 7-6. Finaalissa vastaan asettui kova sakki eteläpohjanmaalta, Imas (Isokyrö). Tässä finaaliparissa edettiin tasapistein, kuten joukkueemme aikaisemmissakin erissä. Tällä kertaa vain onni ei ollut puolellamme ja Imas vei kullan lukemin 5-4.

Tytöt taistelivat hienosti ja varsinkin Kultahippu-uransa päättävälle Julialle tämä oli varmaan hieno kokemus ja upea päätös hippu-uralle. Tästä on hyvä jatkaa kohti uusia haasteita !!

Seuraavana estradille astuivat 12-vuotiaat. Tähän koitokseen saatiin 2 joukkuetta mukaan, sininen ja valkoinen, jotka oli karsittu aiemmin omissa "kisoissa". Kovin alkujännitys oli varmaan valkoisten penkillä, jossa ampuivat Joose Puumala, Sara Äijö ja Minka-Maria Puumala. Heillä oli tavoitteena päästä toiselle kierrokselle eli ampumaan toisenkin kerran. Tämä toteutui jo kättelyssä, kun kuulivat että ensin ammutaan "sijoitussarjat" ja sen jälkeen vasta "pudotuskisat". Jo tämä sai osalle joukkueen jäsenistä hymynkareen suunpieliin, mutta tuskin tiesivät mitä tuleman piti! Sijoituskisa meni sen verran hyvin, että taulukossa heille tuli 4. sija. Tämä tarkoitti,että vastustajaksi tulisi taulukon viides eli Pams (Pielavesi). Oliko vastustajan lyhenne jonkinlainen enne, mutta joukkueen nuorin otti ja täräytti "lätkän" alas! Tämä oli jo suuri voitto hänelle (ja huoltajalle) sekä koko joukkueelle, kun vielä Sara ja Minka pudottivat yhteensä 4 lätkää oli pronssimitali varma ja semifinaalipaikka taskussa !!

Jos joku olisi sanonut sunnuntaiaamuna, että VT12 sarjan semifinaaleissa on molemmat joukkueemme, olisin varmasti luvannut kävellä kotiin, sen verran kovan paukun tämä valkoinen joukkue teki. Semifinaalissa astuikin sitten vastaan "seinä", kisan ennakkosuosikkeihin lukeutunut VetU, joka veteli 11 lätkää nurin 15 mahdollisesti ja saatteli valkoisen joukkueen huutamaan ja kannustamaan tulevaa finaalia, jossa ainakin veiskonluoman takainen joukkue olisi osallisena !!Toisen joukkueen eli Sinisen muodostivat Peetu Puumala, Sofia Äijö ja Aaro Peltoniemi. Tältä joukolta osattiin odottaa hyvää tulosta ja jopa mitalia edellispäivän henkilökohtaisen kisankin perusteella. He myös tiesivät tilanteen, joten varmaan siitä syystä alku oli hieman hankalaa. Sijoituskierroksesta tuli toinen sija ja tämän myötä ensimmäisellä pudotuskierroksella vastaan tuli Imas. Alusta saakka edettiin tasa tahtia kunnes Aaro varmuudellaan hoiti joukon semifinaaleihin. Siinä vastaan asettui kova ilma-ase seura Kauhavan ampujat. Jo alusta asti näki, että meidän nuoret ei periksi anna ja veivät Kauhavaa mennen tullen kaatojen ollessa 9-2 meille. Joukkuekisan parasta suorittamista. Tästä oli hyvä lähteä finaaliin,

jossa vastaan asettui veiskonluoman itäpuolelta tuleva VetU, joka taasen pudotti KP-V valkoisen huutokuoroon. Liekö liikaa vieraskoreutta vai myötätuntoa entisiä seuratovereita kohtaan, mutta finaalissa ei päästy likimainkaan omalle tasollemme, joten Vetu vei kultaiset mitalit. Kaikki kunnia heille, mutta ei meidän pojat ja tytöt huonolle hävinneet. Saavat todellakin olla ylpeitä hopeasta, vaikka se sillä hetkellä ei varmasti hyvältä tuntunutkaan, mutta hopea ei ole häpeä! Ja toiseksi, 3 Suomen parasta VT12 pistoolisarjan joukkuetta, saman joen, Perhonjoen, varrelta. Sitä ei näillä leveysasteilla ole vähään aikaan nähty!


Puolet palkinnonsaajista edustaa KP-V:n värejä ja huomatkaa tuo pronssimitalin saamisenkin iloisuus ja onnellisuus. Siinä on monelle opittavaa!!

Kokonaisuutena kisat onnistuivat yli odotusten, järjestelyt toimivat ja kaikilla oli tiettävästi hauskaa, kuten asiaan kuuluu !!


Kotiintuomisina henkilökohtaisista kisoista 2 kultaa, 1 hopea ja 1 pronssi sekä joukkukilpailuista 2 hopeaa ja 2 pronssia !!

Henkilökohtaiset tulokset: 8IT 10IT 12VT 14VT

Joukkuetulokset: 10IT 12VT 14VT Tulokset joukkueiden nimien kanssa: tästä

KP-V:n kultahippujoukkue vm. 2019:

Maximus Nikula, Nella Tastula, Lauri Järvelä, Frans Järvelä, Joose Puumala, Minka-Maria Puumala, Sara Äijö, Sofia Äijö, Aaro Peltoniemi, Peetu Puumala, Nea Tastula, Ia Nikula ja Julia Teirikangas


Ps. Tähän kuvaan/sakkiin sopii ja toivotaan monia uusia tulokkaita mukaan! Tämä harrastus sopii kaikille, ikään katsomatta, eikä vaadi vielä suuria fyysisiä ominaisuuksia. Mikäli tiedät jonkun innokkaan, kiinnostuneen tai olet itse kiinnostunut niin rohkeasti vain yhteydenottoa seuran suuntaan (tai Pekalle 040-5500874) niin järjestetään mahdollisuus päästä ainakin koettamaan! Varoituksen sanana kuitenkin sanottakoon, Tämä laji vie mukanaan....


   
Lisää uutisia
Ilma-aseet
«  Lokakuu   »
Kategoriat