Miten kaveriporukasta kasvoi divarijoukkue
Julkaistu: 22.04.2016 00.00

Miten kaveriporukasta kasvoi divarijoukkue

FC Monkulat nousi kauden 2015-2016 päätteeksi hienosti ensi kauden Futsal Ykköseen! Miten tähän on päädytty?

Siirrytään ajassa taaksepäin ja aina vuoteen 2005, ajankohtana on syksy, jolloin kaustislaiset ja veteliläiset jalkapalloa pelaavat nuorukaiset haluaisivat potkia tuota pyöreää palloa vielä talvellakin. He kuulivat, että palloa voi potkia myös sisällä ja että on olemassa laji nimeltään futsal. Loppujenlopuksi kaverukset perustavat futsaljoukkueen FC Playstars, johon he keräävät veteliläiset sekä kaustislaiset kaverinsa mukaan. Tätä hetkeä voidaan myös pitää FC Monkuloiden perustamishetkenä.

FC Playstars aloittaakin sitten pelaamisen ensin C-poikien piirisarjassa, tuloksena sarjan voitto. Seuraavana kautena saavutetaan taas sarjan voitto, tällä kertaa B-poikien piirisarjassa. Kauden päätteeksi joukkue pääsee pelaamaan B-poikien SM-lopputurnaukseen! Valitettavasti voimat hiipuivat turnauksessa ennen pronssiottelua, joten tuloksena neljäs sija, mutta sen ei annettu haitata. Laji oli vienyt mennessään ja sitä tultaisiin pelaamaan vielä pitkään.

Seuraavaksi hypätään kauteen 2009–2010, jolloin joukkue pelasi nimellä KP-V/A. Joukkue pelasi Kaustisen Pohjan-Veikkojen alaisuudessa ja sarja oli Keski-Pohjanmaan miesten III-divisioona. Joukkue koki myös pelaajarintamalla muutoksia, kun nykypelaajista muun muassa Aapo Järvelä ja Jussi Mikkola liittyivät joukkueeseen mukaan. Joukkue oli jo tuolloin lähellä nousua Futsal Kakkoseen, mutta kokkolalainen Friska Viljor oli parempi saaden sarjassa 39 pistettä, KP-V/A oli sarjassa toinen saaden 33 pistettä. KP-V/A:n paras pistemies oli Timo Heikkilä tehden sarjan 14 ottelussa 21+7 = 28 tehot. Aapo Järvelä ja Juho Koivukangas kokosivat kumpainenkin 25 tehopistettä mieheen.

Kaudella 2010–2011 alkoi osa pojista olemaan jo miehiä ja joukkue otti täten nimekseen KP-V II. Joukkue sai jälleen uusia pelimiehiä, kuten esimerkiksi nykyjoukkueen Rauli Lassila. Joukkue jäi Keski-Pohjanmaan III-divisioonassa kolmanneksi, vain kolmen pisteen päähän sarjan voittajasta, Oulaisten Huimasta. Yhdeksästä pelistä kertyi 18 pistettä, kun taas sarjavoittaja OuHu ylsi 21 pisteeseen. Joukkueen paras pistemies oli Jussi Mikkola tehden 12 maalia ja 5 maalisyöttöä = 17 tehopistettä.

Kaudella 2011–2012 sitten nimeksi tuli KP-V Monkulat tai tuttavallisemmin FC Monkulat. Nimenvaihdos tuli ajankohtaiseksi, koska osa pelaajista ei ollut enää A-juniori-ikäisiä ja haluttiin erottua joukosta. Nimivaihtoehtoja oli muun muassa FC NamiNami, mutta Tuukka Lempiälän ehdottama FC Monkulat vei voiton. Ja näin syntyi FC Monkulat. Lisäksi joukkueen tunnusväriksi tuli taivaansininen. Värivalinta oli ilmeinen, olihan joukkueen peli alkanut jo näyttämään vapautuneelta ja lennokkaalta. Ensimmäinen virallinen kausi nimellä Monkulat päättyi sijaan kolme ja jälleen sarjana oli K-P:n III-divisioona. Tällä kaudella joukkueeseen liittyi nykyjoukkueen työmies/Amerikan serkku Eeli Penttilä.

Kausi 2012–2013 oli sitten se kausi, minkä moni Monkuloiden kannattajista varmasti muistaa! Ennen kauden alkua saatiin jo hurja vahvistus Monkuloiden maalinsuulle, kun Patanan jättiläinen Sami Harjupatana liittyi joukkueeseen. Joukkue selvitti ensin K-P:n Futsal Kolmosen lohko B:n ja voitti ylemmän loppusarjan maalieron turvin saaden 16 pistettä. Toiseksi sijoittunut SP Kokkola 04 sai samat 16 pistettä, mutta kuten mainittua, maalieron turvin Monkulat voittivat sarjan ja olivat valmiita osallistumaan Futsal Kakkosen karsintaan. Karsinnassa vastassa olivat vaasalainen VaVe sekä Lapuan Ponnistuksen kakkosjoukkue. Karsinnan kaksi parasta joukkuetta nousisi ensi kaudeksi Vaasan ja Keski-Pohjanmaan Futsal Kakkoseen ja kolmanneksi sijoittunut joutuisi jatkamaan seuraavalla kaudella pelejä oman piirinsä Kolmosessa. VaVe voitti päivän ensimmäisessä ottelussa LaPo/2:sen puhtaasti 4-0, joten lapualaisten täytyisi ottaa pakkovoitto Monkuloista. Mutta miten kävikään?! Kaveriporukka Keski-Pohjanmaalta yllätti lapualaiset housut nilkoissa ja vei voiton 10-1 lukemin. Toisessa pelissä ei ollut siis enää panosta ja se päättyikin VaVen 4-3 voittoon, mutta tavoite eli paikka Futsal Kakkosesta oli saavutettu! Kauden paras pistemies oli Rauli Lassila tehoilla 11+14=25.

Kausi 2013–2014 oli Monkuloiden ensimmäinen kausi Futsal Kakkosessa ja varsinkin aluksi oli joukkueen otteissa nähtävissä pientä hermostuneisuutta, mutta pikkuhiljaa Monkulat sai ideasta kiinni. Sarjassa ei pärjäisi samanlaisella yltiöpäisellä hyökkäämisellä kuin kolmosdivisioonassa, vaan täytyy osata myös puolustaa. Tätä varten Monkulat saivat maksimaalisen vahvistuksen, kun alkukaudesta joukkueeseen liittyi useamman liiga- ja divaripelin kokemuksen omaava Heikki Uusitalo. Joukkueen tavoitteena oli säilyttää sarjapaikka Futsal Kakkosessa ja tuo tavoite täyttyi. Monkulat olivat sarjassa viidensiä 15 pisteellä. Kauden paras pistemies oli Santtu Lehto nakuttaen 8+8=16.

Kaudelle 2014–2015 lähdettiin edelleen säilyttämään Kakkosen sarjapaikkaa, mutta tavoitteena oli saada parempi loppusijoitus kuin edellisellä kaudella. Alkukausi olikin Monkuloilta varsin mainio. Kuudesta ottelusta saldona oli 2 voittoa, 3 tasapeliä ja ainoastaan 1 tappio. Loppukaudella varsinkin loukkaantumiset verottivat joukkuetta, kun ykköskentän Juho Koivukangas, Jussi Mikkola sekä Teemu Sillanpää puuttuivat kauden viimeisistä otteluista. Monkuloiden kauden loppusijoitus oli sarjassa neljäs, joten tavoite saavutettiin jälleen kerran. Uusina miehinä mukana nähtiin nykyjoukkueesta tutut Henri Kuorikoski ja Matias Parpala. Jussi Mikkola paukutti tällä kaudella hurjat tehot 16+5=21!

Ja sitten! Tämä kausi! Huhhuh, mistähän edes aloittaisi.

No lähdetään vaikka tavoitteesta liikkeelle. Joukkueella ei ollut muuta tavoitetta, kuin taas nousta loppusijoituksissa ylöspäin. Tosin heti ensimmäisissä harjoituksissa kuultiin Teemu Sillanpään suusta: ”Eikö me ens kaudella divarissa pelata?” Teemulle hieman naurettiin silloin, mutta eipä naureta enää. Joukkueeseen liittyivät pre-seasonilla Jarkko Ojala ja Niko Korhonen, joilla molemmilla on takana useampia otteluita liiton sarjoissa. Joten jälleen saatiin kovan luokan vahvistuksia edellisten vahvistusten lisäksi. Itse kausi oli joukkueelta hurjaa menoa Vaasan ja K-P:n Futsal Kakkosessa. Joukkue pelasi 14 ottelua, joista se voitti peräti 10! Kolme tasapeliä ja vain yksi ottelu päättyi tappioon. Maaleja joukkue päästi sarjassa vähiten, 57, kun taas se paukutti 99 maalia tasaisella rintamalla vastustajien verkkoon. Peräti 15 eri pelaajaa nakutti vuoron perään maaleja. Yksittäisistä pelaajista voisi mainita Jarkko Ojalan, joka teki 15 maalia ja Jussi Mikkolan, joka venytti verkkoja 13 kertaa.

Joukkue siis voitti Futsal Kakkosen suvereenisti ja pohti hieman jo kauden loppuhetkillä osallistumistaan Futsal Ykkösen karsintaan. Asiasta neuvoteltiin kauden päätössaunaillassa ja siellä tehtiin lopullinen päätös, let’s mennään! Kaikki jo varmasti tietävät, miten tuossa karsinnassa loppujen lopuksi kävi.

Joukkueen yksi vahvuuksista on ollut aina loistava yhteishenki, joka juontaa juurensa nimenomaan tuohon juttusarjan ensimmäiseen joukkueeseen FC Playstarsiin. Tuosta joukkueesta nykyään on mukana vielä neljä kaverusta, lisäksi ensimmäisestä ”virallisesta” Monkula-kokoonpanosta (KP-V/A – joukkue kaudelta 2009–2010) on mukana vielä seitsemän toveria, jotka ovat jo useamman vuoden ajan muodostaneet joukkueen ydinrungon. Ykkösessä tullaan edelleen näkemään yhdessä viihtyvä kaveriporukka FC Monkulat, jonka yksi uusi vahvuus on kannattajat. Juuri Te fanit olette olleet jo parin kauden ajan, varsinkin Ykkösen karsinnassa se joukkueen kuudes pelaaja, joka antaa joukkueelle uskoa vielä viimeiselle minuutille asti, kiitos siitä!

FC Monkulat – Pallo on pyöreä. Naiset ovat kauniita. Ihmismieli on heikko.

Seuran uusimmat

Kaustisen Pohjan-Veikot ry. 
0178984-0
Urheilutie 10, 69600 Kaustinen
040 522 8977, veikot@kp-v.fi


Toimisto avoinna:
Ma - Ke 10 - 16
To 12 - 18
(poikkeavat aukioloajat Facebook)