Moilanen ampui SE-tuloksella 1-Trapin mestariksi
Julkaistu: 15.08.2021 23.42

Oulun Metsästys ja Ampumaseuran Juhani Moilanen ampui miesten yleisen sarjan voittoon kansallisen trapin SM-kisoissa Kaustisella. Moilanen ampui sarjat 25+24+25+24 eli yhteistuloksen ollessa 98 hän pääsi jakamaan SE-tulosta MKMS:n Tatu Vartiaisen (26.8.2018) ja RMY:n Timo Nissilän (20.7.2019) kanssa.

Moilasen kilpailunumerokin jo enteilevästi 1.

Kilpailu alkoi todella tasaisissa ja kovatasoisissa merkeissä. Peräti 4 miestä ampui ensimmäiseen sarjaan täydet 25 kiekkoa ja 5 ampujaa vain kiekon vähemmän, eli yhtään herpaantumista kisan aikana ei saisi tulla tai muutoin putoaisi tuloslistalla monta pykälää. Muutama ampuja oli käynyt harjoittelemassa radalla ennen kilpailupäivää. Tämä saattoi vähän auttaa kun oli heti hyvä tuntuma loistavista radoista. Ensimmäisen sarjan jälkeen on kuitenkin aivan liian ennenaikaista miettiä kuka kisassa tulee voiton viemään, tosin siinä voi jo helposti menettää otteen mitalisijoihin, eli heti alusta asti on oltava hereillä.

Kilpailun TA Pekka Maunula ja KP-V:n tuleva mitalistiampuja Aaro Peltoniemi

Kahden sarjan jälkeen 4 ampujaa oli tuloksessa 49 rikottua savikiekkoa 50 mahdollisesta. Näiden neljän ampujan joukossa oli myös RMY:n (Ruotsalon Metsästysseura) Severi Honkonen. Vain kiekon päässä tästä nelikosta olivat RMY:n Pekka Borén ja Kannuksen ampujien Mika Mutka. Yhtenä suosikkina kisaan lähti myös RMY:n Timo Nissilä. Nissilä hieman epäonnistui ensimmäisessä erässä jääden tulokseen 22, mutta toisessa alkoi jälleen kulkea normaaliin tapaan Timon särkiessä kaikki 25 kiekkoa. Järjestävän seuran KP-V:n Manu Mastokangas aloitti kaksi ensimmäistä sarjaa ampuen molempiin tuloksen 23 . Saman seuran Mika Tastula aloitti myös lupaavasti 23 kiekon rikkomisella, mutta toiseen sarjaan tuli pari lisähutia eli 21 oli toisen sarjan tulos. Taustalla myös juniorisarjan Aaro Peltoniemi teki tasaisen hyvää jälkeä ja oli aivan omalla tasollaan haastaen oman seuran vanhempia edustajia.

Arto Lahti (arkistokuva)

Kolmannessa sarjassa sitten tärähti Kaustislaisittain. Arto Lahti täräytti ilmiömäisen sarjan kiekkoja pirstaleiksi ja onnistuneen viimeisen osuman jälkeen ansaitut tuuletukset. Aiemmat sarjat ei Artolla aivan odotetun mukaisesti menneet, mutta tässä lajissa täyden sarjan ampuminenkin on melko haastava ja yllättävän kova suoritus ja kun se tapahtuu vielä kotiareenalla SM-kisojen yhteydessä niin hatun noston paikka! Kisan kärjessä tilanne hieman selkiytyi eli erojakin alkoi tulla ja muutama kärjen mukana keikkunut hiipui hieman omalle tasolleen tai sen alapuolelle. Kärkipaikalla ollut Moilanen paukutti jälleen vuorollaan kaiken mahdollisen lentävän ampumasektorillaan sivuten näin Lahden tapaa toimia ampumapaikalla. Tähän pystyi myös Nissilä sekä Hyvinkään Ampujien Samuli Pohjolainen. Kolmannen sarjan jälkeen siis Moilasella yhden kiekon etu PHC:n ampujiin Jari Rämöön ja Janne Kirvesmäkeen sarjojen ollessa 74-73. Neljänneksi oli noussut Nissilä 72 kiekolla. Sijat 5-14 mahtuivat kahden kiekon sisään. Tähän sakkiin mahdutti itsensä myös KP-V:n Manu Mastokangas rikkoen jälleen 23 espanjassa valmistettua saviplättyä. RMY:stä samassa ryppäässä oli mukana Severi Honkonen (Perho), joka hieman epäonnistui tässä sarjassa (21), Matti Honkaharju ja Ari Heikkiniemi sekä Kannuksen Mika Mutka.

Kuhinaa riitti koko päivälle

Neljänteen sarjaan lähdettiin siis kutkuttavassa tilanteessa, vaikkei hirvikärpäsistä ollut vielä tietoakaan. Moilanen ampui nrolla 1 ja hänellä oli mahdollisuus varmistaa voitto uudella suomen ennätyksellä, Rämön ja Kirvesmäen vielä odottaessa omaa vuoroaan. Sarjan edetessä alkoi yleisö/kilpailijamäärä täyttyä radan 1 katsomoalueella, jolla Moilanen teki vakuuttavaa jälkeä. Pienoinen kohahdus kävi yleisössä, kun aivan sarjan loppupuolella ei Moilasen haulisuihku tavoittanutkaan karkuun pyrkivää oranssin väristä savikiekkoa. Tämä tiesi sitä, että Rämölle ja Kirvesmäelle aukesi tie mahdolliseen uusintaan kultamitalista omien sarjojen onnistuessa puhtaan suorituksen arvoisesti. Tätä mahdollisuutta eivät PHC:n edustajat kuitenkaan pystyneet käyttämään hyödyksi vaan ”hermoilivat” yhden hutiosuman omiin sarjoihinsa. Tämä taasen merkitsi tasatulosta näiden kahden välille, joten hopeamitalista lähdettiin uusimaan ”äkkikuolema” menetelmällä. Tässä Jari Rämö oli viidennen kiekon kohdalla tarkempi ja vei hopeisen mitalin jättäen Kirvesmäen pronssille. Viimeiseen sarjaan saatiin muuten vain kaksi täyttä 25 kiekon tulosta. Pitkän päivän päätteeksi tällainen suoritus muistetaan ja pitkään etenkin kun toinen näistä ampujista oli Halsuan lahja KP-V:lle Manu Mastokangas. Toinen taasen oli pitkän linjan haulikkoampuja, RMY:tä edustava Ari Heikkiniemi. Nissilän mitalitoiveet menivät viimeisen sarjan tulokseen 23, kun vaatimuksena olisi ollut täydet 25 kiekkoa, eli Timolle näistä kisoista se ”kiusallisin” eli sija 4, mutta kuitenkin kahden kiekon erotuksella pronssiin. Manu nosti itsensä viidenneksi tasaisella suorituksella ja viimeisen sarjan napakympeillä.

Mitalikolmikko vas. Jari Rämö, Juhani Moilanen ja Janne Kirvesmäki

Kaustisen Pohjan-Veikkojen muut edustajat olivat tässä kovatasoisessa kilpailussa sijoilla 30+. Mika Tastula ampui tuloksen 86 joka riitti sijaan 30. Ensimmäistä kertaa yleisessä sarjassa SM-tasolla ampunut Aaro Peltoniemi laittoi Mikalle tiukasti kampoihin jääden kuitenkin pari kiekkoa ja sijoitus 33. Laharen Artsi sai saman lopputuloksen kuin Aaro eli 84, mutta Artolla oli huonompi ”perä” mikä tiputti hänet sijalle 35. Lisäksi tuloslistalta löytyvät vielä KP-V:n Reijo Luomala 53 (74) ja Tony Enlund 54 (73)

Henkilökohtaisen kilpailun yhteydessä käytiin myös joukkuekisa, jossa kussakin joukkueessa oli 3 ampujaa ja tulokset laskettiin henkilökohtaisten tulosten perusteella. Tässä kisassa PHC otti voiton uudella suomen ennätyksellä 283. Joukkueessa ampuivat Jari Rämö (97), Jussi Järvinen (89) ja Janne Kirvesmäki (97). Toiselle sijalle ylsi RMY vain kahden kiekon häviöllä eli tulos oli 281. RMY:n joukkueessa olivat Ari Heikkiniemi (94), Timo Nissilä (95) ja Pekka Borén (92). Kolmanneksi tuli Juhani Moilasen ”avustuksella” OMAS ja joukkueen jäsenet siis Juhani Moilanen (98), Tero Rantonen (88) ja Pekka Hautamäki (84). KP-V:n I-joukkue oli hienosti sijalla 6 tuloksella 264, ja siinä suhauttelivat Arto Lahti, Manu Mastokangas ja Mika Tastula.

Vas. RMY Timo Nissilä, Pekka Borén, Ari Heikkiniemi kesk. PHC Jari Rämö, Janne Kirvesmäki, Jussi Järvinen oik OMAS Pekka Hautamäki, Juhani Moilanen, Tero Rantonen

Sunnuntain kisat saatiin pitää melko poutaisessa säässä, muutamaa pientä tihkusadekuuroa lukuunottamatta. Kisat ja järjestelyt onnistuivat totuttuun Kaustislaiseen tapaan eli ei moitteita osallistujilta, pelkkiä kehuja… Mutta toki jotain kehittämisen paikkojakin löydettiin seuraaville vuosille. Mutta näillä onnistuneilla kisoilla jaksetaan taasen pitkä syksy ja talvi rämpiä läpi, odottaen tulevaa harjoitus- ja kilpailukautta. Ensi vkonloppuna ammutaan ikäkausiluokkien SM-kisat Siilinjärvellä, jonne seurastamme lähtee jälleen iskukykyinen joukko juniorien ja ikämiesten sarjoihin. Mutta tällä kertaa tämä oli nyt tässä. Alla olevista linkeistä vielä täydelliset tulokset, mikäli teksti sai teidän päät sekaisin…

Jäljelle jäi rauhallinen kisa-areena, ilman pauketta ja heleää naurua...

Tulokset: Henkilökohtainen ja Joukkuekilpailu