Mitalijuhlat jatkuivat haulikon ampujien keskuudessa
Julkaistu: 23.08.2021 21.10

Viikonloppuna ammuttiin ikäkausiluokkien SM-kilpailut Siilinjärvellä. Kyseessä olivat siis junioreiden luokat sekä M50 N50 ja vanhemmat.

Lauantaina kisailtiin M50, Y60 ja LV-sarjoissa. KP-V:lta ei ollut tällä kertaa näissä sarjoissa ketään mukana. RMY:n Timo Nissilä (Kälviä) voitti M50 sarjan uudella Suomen ennätyksellä 97/100. Hopeasta mentiin uusintaan ja sen vei KK-V:n Jukka Ropilo. Peruskilpailussa saman tuloksen 84 ampui myös PHC:n Jussi Järvinen. Y60 sarjan voittoon riitti tänä vuonna tulos 85 ja sen ampui Antero Norri EuSA:sta. Liekö vaihteleva sää vaikuttanut tulostasoon joka ei noussut kovinkaan kovaksi. Tasainen kisa toki oli, siitä kertoo pronssista uusintaan menneiden määrä. Peräti 5 ampujaa ampui uusintaan oikeuttavan tuloksen 82. Joukkuekilpailussa maakunnan ampujat olivat tiukassa mestaruuskisassa. RMY:n joukkue Marko Honkonen, Rauno Heikkiniemi ja Timo Nissilä saivat hopeaa samalla tuloksella voittajajoukkueen PHC:n kanssa eli 242. Heidän viimeinen sarjansa oli kuitenkin parempi (63-59) ja näin ollen veivät mestaruuden. Pronssistakin käytiin tiukka taistelu kun sekä KannA ja K-SHa ampuivat tuloksen 241, mutta Kannukseen matkasi pronssiset mitalit paremman ”perän” perusteella (60-55).

Sunnuntain kisaan lähti Kaustiselta todella iskukykyinen joukkue saalistamaan sorsien sijaan savikiekkoja. N20 sarjassa Nea Tastula kamppaili tiukasti kultamitalista OSU:n Tuuli Lahtisen kanssa. Nean hieman epäonnistunut kolmas sarja (11/25) siivitti kuitenki Tuulin 4 kiekon voittoon. Nea kokosi kuitenkin hienosti itsensä viimeiseen sarjaan ja laittoi pelin vielä tiukoille, tämä ei kuitenkaan riittänyt, mutta todella hieno kakkossija antaa odottaa jännittävää ensi kautta. Samassa ikäluokassa, mutta urospuolisten kisassa, RMY:n Severi Honkonen vei ylivoimaisesti mestaruuden jopa 15 kiekon erolla seuraavaan. Viimeiseen sarjaan Severi lataili täyden sarjan eli 25 rikottua kiekkoa.

N50 sarjassa, Teerijärven lahja Kaustisen ampujille, Ann-Helen From lähti kisaan tosissaan jahtaamaan mitalia. Yleisen naisten sarjan SM-kisat Kaustisella antoivat itsevarmuutta Ann-Helenin ammuntaan, joten kisaan oli varmasti helppo lähteä. Heti alkusarjoista lähtien A-H otti komennon käsiinsä eikä antanut vastustajien tulla kahta kiekko lähemmäksi ensimmäisen sarjan jälkeen. OSU:n Satu Pylkkänen hätyytteli vielä viimeisessä sarjassa ampuen 23/25, mutta se ei kuitenkaan riittänyt kuin hopeasijaan. Näin ollen KP-V:n Ann-Helen From juhli N50 sarjan henkilökohtaista Suomen mestaruutta! Tämä oli jatkoa edellisviikon joukkue SM-mitalisarjaan.

Y15 sarjaan lähdettiin myös jännittävissä merkeissä, ja tietenkin kultamitali tavoitteena. Kisa alkoikin tasaisissa merkeissä Kaustisen Aaro Peltoniemen ja OSU:n Elias Ruususen kesken. Aaro otti alkutahdit varmimmin ja ensimmäisen sarjan jälkeen otti yhden kiekon niskalenkin Eliaksesta, 20-19 oli tilanne heidän kesken ensimmäisen sarjan jälkeen. Kolmantena tuli Eliaksen pikkuveli Samuel Ruusunen tuloksella 17. Toiseen sarjaan kärkipari ampui saman tuloksen 20 kiekkoa, joten Aaron hyvä vire jatkui. Tässä vaiheessa Samuel tippui kärjen vauhdista. Kolmanteen sarjaan Aaro jatkoi vakuuttavasti jättäen Eliaksen jo 3 kiekon päähän. Kolmannen sarjan jälkeen tilanne oli Aaron eduksi 59-56, mutta tilanne oli silti kutkuttava. Mitä tahansa saattaisi vielä tapahtua ja niin myös tapahtui. Viimeiseen sarjaan Aaro ampui hyvän tuloksen 17/25, mutta Eliaksen sarja oli kuitenkin vielä parempi eli 21/25. Tämä tarkoitti sitä, että Elias vei kultamitalin Aaron nenän edestä vain yhden kiekon erolla. Tämä oli kuitenkin upea tulos vasta toista kilpailukautta ampuvalle Aaro Toninpoika Peltoniemelle. Todella hienoa on myös se, että jo tässä ikäluokassa on tasaista vääntöä voitosta ja etenkin kuin toinen näistä taistelijoista tulee Kaustiselta.

Y70 sarjassa KP-V:n Risto Paavola ei päivän aikana löytänyt oikein ampumavirettään. Sarja oli toki tasainen, mutta Riston tasoiselle ampujalle tulokset eivät varmasti tyydyttäneet. Tulos 57/100 oikeutti sijalle 11. Tämä tietenkin tarkoittaa sitä, että ensi vuonna on vain harjoiteltava lisää jotta saadaan kärki taasen kiinni.

Haulikkolajien kausi alkaa pikkuhiljaa olla lopuillaan. Muutama kisa on toki vielä jäljellä, mutta jo tässä vaiheessa on todettava, että KP-V:n ampujien kausi on mennyt todella hienosti. Mahtavasti onnistuneet kansallisen trapin SM-kisojen järjestelyt ja useat SM-mitalit kruunaavat varmasti monen kauden ja ylittävät useiden odotukset. Vielä kun saadaan ”veteraaniampujat” mukaan jo peruskuntokaudella (kävelyä väh. 10 km/vko), on ensi kesänä odotettavissa vielä runsaampaa mitalisadetta.